Vlasmuseum Beeck, Wegberg-Beeck


Instantie: Heemkundevereniging Wegberg Beeck e.V.

Holtumer Straße 19a
D-41844 Wegberg-Beeck

www.flachsmuseum.de

In een gerestaureerde voormalige "Fränkische" schuur wordt de verwerking van vlas van zaad tot linnen getoond.

Openingstijden:
op zondagen van 22 maart 2015 t/m 8 november 2015 (28 juni gesloten) 14-17 uur, entree gratis
Rondleidingen zijn altijd mogelijk!

INFORMATIE & BOEKINGEN
onder +49 152 3780 5636
of per E-mail: info@heimatverein-beeck.deSinds 1989 bevindt zich in het centrum van het uitgebreide, voormalige vlasteeltgebied te Wegberg-Beeck, in de streek ook wel bekend als "Flaasbeek", een vlasmuseum. Het museum bezit een uitgebreide verzameling van oude landbouwwerktuigen voor de bewerking van vlas. Vlas als oliehoudend zaad, geneeskrachtige plant en als grondstof voor linnen was en is van grote betekenis voor de mens. Tegenwoordig wordt in het museum, dat in een voormalige Frankische schuur gehuisvest is, de bewerking van vlas, van zaaien tot het weven van linnen, gepresenteerd. Jaarlijks wordt in de buurt van het museum vlas verbouwd en geoogst. Via doe-activiteiten met oude werktuigen en door middel van diverse demonstraties krijgen de bezoekers inzicht in de levens- en werkomstandigheden van de plattelandsbevolking uit vroegere tijden. Op verzoek kunnen groepen een "vlasdiploma" behalen. Omdat het museum alleen op zondag geopend is, kunnen afspraken voor bezoek en rondleiding buiten de openingstijden worden gemaakt met de "Heemkundevereniging Wegberg Beeck" e.V.Overig aanbod:
rondleidingen met afsluitend een "Rheinische" koffietafel voor senioren, verenigingen, bedrijven - kinderverjaardagen - seminars - cursussen kunst - en kunsthandwerkexposities - dialectmiddagen en - evenementen - museumtuin met barbecuehuis - museum als buitenschoolse leerinrichting - jaarlijkse zaaien en oogsten van vlas - museumshop (linnen producten).

Blijvende exposities:
De grote was
De boerentuin

De vlasmarkt
Ieder jaar vindt in Wegberg-Beeck in het laatste weekend van september een van de grootste cultuurhistorische vlasmarkten in Duitsland plaats. Veel oude en nieuwe ambachten worden hier aangetoond.Van linnen naar de volksdracht

Museum für Europäische Volkstrachten
Kirchplatz 7
41844 Wegberg-Beeck

Sinds 2001 ligt tegenover het vlasmuseum het museum voor Europese volksdrachten. Hier worden volksdrachten uit verschillende Europese landen levensgroot getoond. Op deze manier wordt een indruk gegeven van het sociale en culturele leven van vele verschillende Europese regio's.